Smołowanie pieca
andy_34 - 20-02-2004 18:30
Witam wszystkich !!
Posiadam piec na zagazowywanie drewna VIGAS 25. Kocioł posiadam pierwszy sezon sprawuje sie OK. Tylko mam problem ze smołowaniem. W komorze zagazowywania oaz na drzwiczkach osadza się smoła. Bardzo mnie to denerwuje. Bardzo bym prosił o praktyczne rady jak walczyć z tym zjawiskiem. Nadmieniam, że palę drewnem sezonowanym 1 rok (dąb). Jakie drewno gatunkowo jest najlepsze, które najmniej smoli. Barzdo bym prosił o praktyczne rady.
Re: Smołowanie pieca
Cytat:
Napisał andy_34
Witam wszystkich !!
Posiadam piec na zagazowywanie drewna VIGAS 25. Kocioł posiadam pierwszy sezon sprawuje sie OK. Tylko mam problem ze smołowaniem. W komorze zagazowywania oaz na drzwiczkach osadza się smoła. Bardzo mnie to denerwuje. Bardzo bym prosił o praktyczne rady jak walczyć z tym zjawiskiem. Nadmieniam, że palę drewnem sezonowanym 1 rok (dąb). Jakie drewno gatunkowo jest najlepsze, które najmniej smoli. Barzdo bym prosił o praktyczne rady.
Niewiele na to poradzisz.Możesz smołę wypalić otwierając na pełnej mocy klapkę kominową do rozpalania,ale zaraz pojawi się to znowu .Po prostu jest to kocioł dolnego spalania płomień idxie w dół,a ciepło idzie w górę i produkty zgazowania oklejają Ci scianki.To nietsety jest "urok" tego typu kotłów.ale nie martw sie nie jest to specjalnie szkodliwe(akurat w tej komorze.)Co do drewna buk ,dąb,grab są bdb ale sezonować się je powinno w przewiewnym miejscu co najmniej 2 lata -wtedy wilgotność jest ok. 20%.Druga sprawa to to ,że klocki powinny być rozłupane chociarz na pół(szybciej schnie).
To co napisałem to wyłącznie z własnego doświadczenia.
Powodzenia.
l
Czasy w strefie CET. Teraz jest 11:26 - 21-02-2004 07:40
Witam wszystkich !!
Posiadam piec na zagazowywanie drewna VIGAS 25. Kocioł posiadam pierwszy sezon sprawuje sie OK. Tylko mam problem ze smołowaniem. W komorze zagazowywania oaz na drzwiczkach osadza się smoła. Bardzo mnie to denerwuje. Bardzo bym prosił o praktyczne rady jak walczyć z tym zjawiskiem. Nadmieniam, że palę drewnem sezonowanym 1 rok (dąb). Jakie drewno gatunkowo jest najlepsze, które najmniej smoli. Barzdo bym prosił o praktyczne rady.
Niewiele na to poradzisz.Możesz smołę wypalić otwierając na pełnej mocy klapkę kominową do rozpalania,ale zaraz pojawi się to znowu .Po prostu jest to kocioł dolnego spalania płomień idxie w dół,a ciepło idzie w górę i produkty zgazowania oklejają Ci scianki.To nietsety jest "urok" tego typu kotłów.ale nie martw sie nie jest to specjalnie szkodliwe(akurat w tej komorze.)Co do drewna buk ,dąb,grab są bdb ale sezonować się je powinno w przewiewnym miejscu co najmniej 2 lata -wtedy wilgotność jest ok. 20%.Druga sprawa to to ,że klocki powinny być rozłupane chociarz na pół(szybciej schnie).
To co napisałem to wyłącznie z własnego doświadczenia.
Powodzenia.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plhergon.pev.pl