kuchenka inox czy biała
atabe_s - 01-12-2003 18:27
Bardzo proszę o pomoc. Będę w najbliższym czasie kupowała kuchnię elektryczno-gazową do zabudowy. I mam problem z wyborem koloru. Białą mam obecnie i jest bardzo dobra do czyszczenia, ale kusi mnie żeby kupić inox. Boję się tylko, że nie nadążę z czyszczeniem takiej kuchenki
:wink: Nie chciałabym się wpakować w coś, czego będę później żałowała.
Dziękuję bardzo za pomoc
Ulas - 01-12-2003 18:37
Mam taką od jakiegoś roku i narazie jest ok.
Tomasz M. - 01-12-2003 18:44
Każda się brudzi. Inox mamy od 6 lat - czyści się świetnie. Nie jest to w końcu wielka powierzchnia. Jeśli kolorystycznie bardziej leży Ci inox, wybierz inox. Z drugiej strony, nie chciałbym mieć całej kuchni wyłożonej blachą, jak się czasem widzi w czasopismach, ale rzecz gustu.
ma - 01-12-2003 19:03
przez wiele lat mialam wrozamet z emalia na wierzchu i do konca zachowal sliczna blyszczaca biel. Gdy kupowalam nowa kuchenke, doszlam do wniosku, ze poniewaz nie mam nic stalowego w kuchni, to inox by mi byl w poprzek i kupilam emaliowana amike. Nie wiem, czy to kwestia wytworcy, czasow czy serii, ale po 2 latach emalia stracila polysk, miejscami jest ciut odprysnieta i biel tez juz nie ta.
Mysle, ze z inoksem takich problemow nie bywa.
atabe_s - 01-12-2003 19:53
Dziękuję bardzo za odpowiedzi i mam jescze jedno pytanko: czym najlepiej taką powierzchnię czyścić? Thx
Małgośka - 01-12-2003 20:22
No nie wiem... Ja również skusiłam się na inox (stalowa satyna). Znać każdy palec - co doprowadza mnie do szału. Pozdrowienia
ori_noko - 02-12-2003 00:33
Wrr mam inox, znać każde kapnięcie tłuszczu, paluchy , przejechanie ścierką ... poprostu odjazd. Tradycyjnym mleczkiem czy płynem do naczyń myje sie fatalnie . Jednak po płynie do mycia okien np MR M czy Ajax nabiera b.dobrego wyglądu . Poza tymi "drobiazgami " jest ozdobnym elementem.Pozdrawiam Ori_noko
Juras XR4Ti - 02-12-2003 06:36
Rzecz gustu i dopasowania do wystroju kuchni. A myć trzeba każdą...
Joannna Ka. - 02-12-2003 10:03
Witam serdecznie :D Wprawdzie raz lub dwa pisałam o swoim spsobie czyszczenia inoxu, ale nie zaszkodzi polecić ponownie żebyście się nie męczyli:
Prima ściereczka mikrofibra extra do zadań specjalnych firmy INTERCHEMAL. Tylko b.ciepła woda i ONA! Działa to od dawna, jest sprawdzona. Błagam nie próbujcie mazać mleczkami, denaturatem, olejem itp. - a takie pomysły niektórzy mają.
Ściereczkę można kupić w większych supermarketach, kosztuje ok.10-15zł i starcza na długo. Powodzenia :lol:
januszek - 02-12-2003 10:12
więc jednak macie kuchenki :o a już się bałem że nikt nic nie wie
jestem na etapie zakupu kuchenki poradzcie na co zwrócić uwagę co jest warte polecenia a co jest zbądnym gadżetem :-?
chodzi o kuchenkę elektryczną
agnikkrol - 02-12-2003 15:44
Ja się zdecydowałam na Amicę w kolorze inox. Od znajomych wiem że najfajnjejszy jest termoobieg. Fajnie też wygląda rożen obrotowy ale podobno bardzo brudzi. A termosonda jest mi zbędna.Życzę dobrego wyboru :D
rml2 - 03-12-2003 15:38
Tak do końca nie wygląda to na dobra radę - ale może sie mylę . W każdym razie mnie to razi :o
- 03-12-2003 16:27
INOXS !
DOMINOXS :D
rml2 - 03-12-2003 18:40
to kup lepiej białą- mam inox i szlag mnie trafia po kazdym dotknięciu i smażeniu. Na białym chociaż łapek nie widać.
bilbo - 03-12-2003 19:41
INOXa wystarczy umyć czymkolwiek; wodą, wodą z płynem jak tłusty a potem przetrzeć do sucha np. papierowym ręcznikiem i jest cool.
nnatasza - 03-12-2003 21:25
zdecydowanie inox - wg mnie są ładniejsze, wyglądają jakoś tak nowocześnie i zgadzam się z Joanną Ka, że wystarczy ściereczka z mikrofibrii i woda do czyszczenia - polecam.
Grzegorz63 - 03-12-2003 22:24
Mój błyszczący
inox już w ogóle nie błyszczy, od czasu gdy go żona "potraktowała" mleczkiem do czyszczenia marki "TIP"... :(
Klaudia - 04-12-2003 10:58
Inox inoxowi nie równy. Zauważyłam istotne różnice w strukturze inoxu. Np na kuchenkach Whirpoola faktycznie znać wszystkie ślady (palce). Ja mam Boscha i jestem bardzo zadowolona. Piekarnik jest inox bo płyta ceramiczna jest czarna ze stalową obwódką. Bosch ma jakąś inną strukturę (nie wiem jak się to fachowo nazywa), ale nie widać palców ani żadny śladów.
Jeżeli chodzi o płyny to są specjalne do kuchenek.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plhergon.pev.pl